"Ақмола облысы білім басқармасының Ақкөл ауданы бойынша білім бөлімі Наумовка ауылының жалпы орта білім беретін мектебі" коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Коммунальное государственное учреждение "Общеобразовательная школа села Наумовка отдела образования по Аккольскому району управления образования Акмолинской области"

СоцСети

    

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Дұрыс тамақтану – оқушы денсаулығының кепілі.

Дұрыс тамақтану – оқушы денсаулығының кепілі.

 

Оқушы дені сау, дені бітімі мықты, жан-жақты дамыған және шыдамды болып өсіуі тиіс. Сыртқы ортаның физикалық нервтік – психикалық дамуына әсер ететін барлық факторларынын тамақтану жетекші орын алады. Сондықтан бала кезінен бастап оның  денсаулығының кепілі болып табылатын  толыққынды және дұрыс ұйымдастырылған тамақтануды қамтамасыз ету манызды.

Тамақтанудың кез келген бұзылуы, сандық та, көп жағдайда да, сапалы да, балалардың денсаулығына теріс әсер етеді. Әсіресе баланың қарқынды өсуі кезінде тамақтанудың бұзылы ағзаға зиянды. Оқушы ағзасы үнемі көп күш жұмсайды, бұл энергия оған жүрек, өкпе және басқа да ішкі ағзалардың қызметі  үшін, дене температурасын түрақты  ұстап тұру үшін оқу сабақтары қажет. Оқу теледидар хабарларын көру белгілі бір энергия шығынын талап етеді. Әсіресе үлкен энергетикалық шығындармен қозғалыс бұлшықеттерінің қысқаруымен, ойындармен, спортпен шұғылданумен қатар жүретін жұмыс байланысты, әр түрлі еңбек процестері энергияның негізгі көзі тамақ болып табылады.

Ағзаның энергетикалық шығындары жылу бірлігімен өлшенеді. Энергетикалық мектеп оқушыларының еңбек қызметінің түріне байланысты шығындары жасы

7-11 жас – 2250-ден 2550-ге дейін калория;

11-15 жас – 2850-ден 3300-ге дейін калория тәулігіне.

15 жас және одан жоғары -3300-ге ден 3800-ге дейін калория тәулігіне.

Ағзаның ағзалары мен тіндерінің құрамына кіретін заттар, белоктар, майлар, көмірсулар, минералды тұздар,витаминдер және суеұ жеткілікті сапада және белгілі бір қатынаста болуы тиіс, өйткені олардың біреуінің кемшілігі немесе артық болуы ағзаның дамуындағы бұзушылықтарға әкелуі мүмкін.

Әсіресе ақуыздың рационында мазмұны үлкен, ақуыз – пишаның ең маңызды бөлігі әрине оны протеин деп атайды, бұл атауды грек етістігінен шығарады, бірінші орынды білдіреді.

Тағамда ол жеткіліксіз болса:

  • Әлсіздік
  • Салмақтың төмендеуі
  • Өсуде артта қалуы
  • Ауруларға қарсы тұрудың төмендеуі

Артық әкеледі:

  • Алмасу процестерінің бұзылуы
  • Тәбет болмауы

Ақуыздар жануарларда да, өсімдік өнімдерінде де ұсталады.

Жануарлар ақуыз:

  • Сүт
  • Ет
  • Балық
  • Жұмыртқа

Өсімдік ақуыздары:

  • Бұршақ
  • Қарақұмық жармасы
  • Күріште
  • Картоп
  • Жана піскен қырыққабат

Белоктын жақсы сіңуінің сәулесі және оны пайдалану ықпал етеді. Демек, ет және балық тағамдарын көкөніс гарнирлермен беруге болады.

Майлар сондай-ақ ағзалар мен тіндердің құрамынакіреді; ішкі жамылғымен, оларды зақымданудан және салқындатудан сақтайды. Сонымен қатар, майлар энергия көзі және қалыпты жағдайды қамтамасыз етеді, төмен температурада ертілген сұйық майлар мен майлар сіңірледі:

  • Сары май;
  • Май

А) сүт

Б) кілегей

В) жұмыртқа

Сонымен қатар, бұл майларда А және D витаминдері бар.

Өсімдік майлары « күнбағыс, жүгері, зәйтүн майы» витаминдер жоқ, бірақ олардың құрамы қанықпаған май қышқылдары заттар, бірақ логикалық дене үшін.

Көмірсулар – денедегі энергияның негізгі көзі. Олар өнімдерінен жасалған өсімдік өнімдерінде тек бір сүт құрамында көкөніс, картоп, ұн, нан көмір сулар  крахмал түрінде «картоп, күріш, бидай», жемістерде, жидектерде  және кейбіреулері қант түрінде  «қызылша, қамыс, жүзім» бар.

Көмірсуларға көкөністер мен дақылдар жасушаларының қыбықтары бар жасушалар жатады, бұл жасушаның ағзаға сіңірлмегеніне қарамастан, оның кейбір мөлшері ішектің қалыпты жұмыс істеуі үшін дені сау баланың тағамында қажет. Педиатрлар бидай көбегін жүйелі түрде қабылдайды пайдалы қасиеттерге ие бағалы табиғи дәрі:

  • Кебек – ішек моторикасының күшті қоздырғыштарының бірі.
  • Оларда адам ағзасының барлық органдары мен жүйелеріне, әсіресе орталық әсер ететін В тобының витаминдерінің едәуір мөлшері бар.
  • Кебек ағзадан холестерин аллергендерді шығаруға ықпал етеді.

Күн сайын және міндетті түрде питанин ашығын сүт өнімдері « ряженка, бір немесе екі күндік айран» : оларды таңертен аш қарынға және түнде қолданған дұрыс. Ет, пісірілген нан, пеште пісірілген кебекпен нан ішу жақсы.

Бүкіл бұлшық ет және ішек қалыпты жұмыс істеу үшін, әсіресе қолдану керек құрамында калий бар өнімдерді: пісірілген картоп, кептірілген жемістер, өрік, қара өрік, інжір. Тамақты қабылдағанда қатан белгіленген уақытта болуы керек, өйткені адамда ас қорыту органдарының қызметі ырғақты өтеді. Тағам жақсы қорытылады және сіңірленеді.

Дұрыс тамақтану кезінде тамақ орта есеппен 4 сағаттан кейн асқазанға шығады. Осылайша тамақ ішудің арасындағы интервалдар 4 сағат шамасында болуы тиіс, жиі тамақтануға тек дене әлсіреген балаларға ғана және медециналық көрсеткіштер бойынша ұсынылады. Мектепте сабақтвн басталуы уақытына қарамастан барлық оқушылар таңғы астан  бір уақытта тұруы керек.

Тағамның алдында балаларға көкөніс тағамдары (винегреттер, салаттар) пайдалы ас қортыу ықпал етеді. Көптеген бұрыщ бар өткір тағамдар балалардын тамақтарында қажет емес, өйткені олар асқазан мен ішектің шырышты қабығының тітіркенуің тудырады.

Ащы көкөністер: шалғам, сарымсақ, пияз қалыпты мөлшерде қолданған дұрыс. Балаларды тамақтандыру ретінде ақжелкен, щавель,жаңа піскен және құрғақ саңырауқұлақтарды пайдалануға болады.

Бала ас ішпестен, тамақты мұқият шайнап жеуге тиіс, алайда үстел үстінде уақытты созуға болмайды. Таңғы ас пен кешкі ас үшін оқушыларға 15-20 минут, түскі ас үшін 20-25 минут, түсте 5-8 минут жеткілікті.

Ата-аналардың ерекше назары мектепте таңғы асқа қабылдануға тиіс. Егер бала мектепте 4-5 сағат бойы тамақтанбайтын болса, бала тез шаршайды, оқу материалын қабылдауы төмендейді, сонымен қатар жүйке жүйесі және бүкіл ағзаның функционалдық жағдайына әсер етеді ( бас ауруы мен айнала бастайды, әлсіздік, жүрек айнуы, іштін ауруы пайда болады).

Таңғы ас оқушылардың жұмысқа қабіліттілігінің ұзақ сақталуын қамтамасыз етеді және олардың дамуына қолайлы ықпал етеді. Бақылау көрсеткендей, ұжымдағы балалр аңықтап жейді. Балалар тек қана үнемі және уақытында әрекет етіп қана қоймай, өте маңызды сонымен қатар, үстел басында тәртіп ережелерін оқып, қажетті гигиеналық дағдыларды алады.

Балалық шақтан үйренген дағдылар мен әдептер адамның өмір бойы бірге жүреді. Дұрыс тамақтану оқушының жалпы күн тәртібінің құрамдас бөлігі болып табылады. Ол балалардың сабақ еңбек және демалыс режимімен үлесімді үйлесуі тиіс.

  

 

Жаңартылған күні: 24.04.2020 18:57
Құрылған күні: 24.04.2020 18:57

Текст